Битола, порано Монастир или Манастир, познат под неколку алтернативни имиња е град во југозападниот дел на Република Македонија. Градот е административен, културен, индустриски, комерцијални, и образовен центар. Се наоѓа во јужниот дел на Пелагониската котлина, опкружен со планините Баба и Ниџе, на 14 километри северно од Меџитлија - Ники граничен премин со Грција. Битола е важена алка во поврзување на југот на Јадранското Море со Егејското Море и Централна Европа. Градот е познат уште од отоманскиот период како "град на конзулите", бидејќи многу европски земји имаат конзулати во Битола. Според пописот 2002 година, Битола е втор по големина град во земјата. Битола исто така е седиштето на Општина Битола.

 Битола е многу убава, а таа е омилен град на Македонците, бидејќи во него се чувствува европска атмосфера. Таа беше седиште на конзулите во 19 век, кои со нив ја донесоа европската културакоја влијаеше на локалната аристократија, па Битола почна да живее во Европската мода и да ги гради своите архитектонски достигнувања во мешани нео-класични стилови. Битола е убаво место за посета, бидејќи тука во близина е Националниот парк Пелистер и античкиот град Хераклеја кој изобилува со преубава Отоманската архитектура и романтична архитектура од 19 век. Сето тоа може да се посети во еден ден, вклучувајќи и уживање кафе на Широк Сокак, но мора да се стави настрана посебен ден за Националниот парк Пелистер.

Find Us on

facebook twitter rss

ribbon
WRONG_WOEID WRONG_WOEID
top