Маврово и Бигорски


МАВРОВО

Западниот дел на Република Македонија е богат со високи планини, кристално јасни езера и реки и недопрена природа. Околу  50 километри северно од Охрид во близина на Македонско-Албанската граница, се наоѓа еден од најспектакуларните манастири на Балканот св Јован Бигорски. Тој е достапен од регионалниот пат Охрид-Струга-Дебар-Национален парк Маврово. Нема сомнение дека ова е еден од најпознатите сценски патишта во Македонија посебно во делот на кејот на реката Црни Дрим и кањонот на реката Радика.

Манастирот посветен на св.Јован Крстител бил изграден во 11 век.
Познат далеку и широко по дрвената резба на иконостасот од 19 век
.

 

Програма

Патувањето започнува по патот Охрид-Струга-Дебар и Вие ќе имате можност да уживате во убавите пејзажи на планината Јабланица, и по текот на реката Црни Дрим.

Нашиот автобус ќе пристигне во близина на манастирот и од тука пеш продолжуваме околу 500 метри до главната манастирска порта.Разгледување на  манастирскиот комплекс во времетраење од  околу 1 час.

Патувањето продолжува низ  Националниот Парк Maврово.Разгледување на регионот и можност за кафе пауза во еден од локалните ресторани.

Пристигнување назад во хотелот во 18:00 часот

 

Find Us on

facebook twitter rss

ribbon
WRONG_WOEID WRONG_WOEID
top