Битола и Хераклеа


БИТОЛА

Битола е регионален центар во областа на јужниот дел на Пелагонија, со долга историја од античко време, сведок од страна на урнатините на познатиот град на Хераклеја Линкестис, каде некогаш се наоѓал важниот римски пат Виа Игнација.

Низ вековите тој отсекогаш бил важен трговски центар. Во времето на Отоманската империја градот станал важен административен и дипломатски центар со бројни конзулати. Битола имал својот највисок подем кон крајот на XIX век, а денес е важен град на јужниот регион на Македонија.

   
Поаѓање од хотелот во 08.00 часот

Патувањето до Битола води преку националниот парк Галиција (околу 2200 метри висока) каде на врвот на планината постои можност за кратки запирања, од каде има прекрасен поглед на двете езера Охридското и Преспанското Езеро. Турнејата продолжува по должината на бреговите на Преспанското Езеро и регионот на Преспа со долга традиција на земјоделството. Една од најважните обележја на Преспанскиот регион денес е јаболкото, овоштарниците, добро познати по квалитетот и специфичен вкус на јаболка.
По пристигнувањето во Битола се оди во посета на античкиот град Хераклеја Линкестис IV година пред Христа. Тоа е можност да се види една од најубавите композиции на мозаици во овој дел на Балканот, античкиот театар, бројни римски дуќани, ранохристијанска базилика и др

Разгледувањето на локалитетот трае околу 1 час. Враќање кон центарот на Битола не враќа назад во времето кога градот беше под власта на Османлиите. Посетата на старата турска чаршија, Исак-пашината џамија, и црквата Св Димитрија ќе го заокружи разгледот на Битола. Слободно време (45 минути) ќе биде доволно за поединечни истражувања на центарот на градот, на улицата на конзулите и бројните кафетерии.


Find Us on

facebook twitter rss

ribbon
WRONG_WOEID WRONG_WOEID
top